05-05-2003

Unieke natuurbegraafplaats in Nederland

Opnieuw is Nederland een natuurbegraafplaats rijker. Deze in een bos bij buurtschap 't Reutje bij Sint-Odiliënberg gelegen begraafplaats 'Bergerbos' onderscheidt zich van kerkhoven. Rond het bos van 6,5 hectare met plaats voor duizenden graven is geen omheining en mensen kunnen zelf bepalen hoe hun graf eruit ziet. De graven op de begraafplaats kunnen worden gemarkeerd met een grote zwerfkei, een kunstwerk of met een nieuwe boomaanplant. "Maar een kruis of zerk mag ook wel".

Er zijn veel verschillen met kerkhoven: "We plegen geen onderhoud, laat de zwerfkeien maar lekker groen worden en de natuur zijn werk doen", zegt initiatiefnemer H. Kluijtmans. "Bezoekers kunnen ook honden meenemen, want die horen bij het leven en de natuur".

Houthandelaar Kluijtmans kocht het bos een tijd geleden en ontdekte dat er de bestemming algemene begraafplaats op rustte. Het bos ligt namelijk vlakbij het plaatselijke kerkhof 't Zittard. Kluijtmans, afkomstig uit een familie van spirituele mensen en zieners, liet het bos door een wichelroedeloper op aardstralen onderzoeken en oordeelde het vervolgens geschikt als natuurbegraafplaats. "Wij willen hier geen sombere heren in zwarte pakken met zwarte lijkauto's en zwarte houten kisten", zegt Kluijtmans. "Het gaat vooral om de sfeer van troost, bezinning en rust op de begraafplaats, dichtbij de natuur staan en dan makkelijker contact leggen met de overledenen".

De kisten die de grond ingaan, moeten van FSC-hout zijn en mogen niet met milieu-onvriendelijke lakken zijn ingesausd. Midden in het bos ligt een oude Romeinse grafheuvel. Vlak daarbij is Kluijtmans een openluchttheater aan het bouwen, ook van hout met het milieukeurmerk. "De afscheidsplechtigheid gebeurt hier, waarbij iedereen onder de bomen rondom de kist zit", zegt Kluijtmans.

bron: nu.nl

« TerugGeef iemand een ezel cadeau

Oxfam heeft goede doelen omgezet in tastbare producten. Koop bijv. een geit voor een papoea gezin, of een geef een training aan boeren in Peru. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze bieden het aan. Als donatie aan de wereld.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Duurzaam Marketing
©2024 copyright & design by Dare to Design*